آداب معاشرت همسرداری
از وظایف همسران در قبال هم پاسخ به نیازهای یکدیگر است. تا زمینههای رشد و شکوفایی همدیگر را در ابعاد گوناگون فراهم کنند. زمانی به این هدف میرسند یعنی رشد و شکوفایی نیازمند آرامش و فضایی سرشار از محبت دوجانبه است.
محیطی که در آن رفتاری مانند تندخویی، بیاحترامی، بیمهری، جروبحث، تحقیر و آزار یکدیگر وجود نداشته باشد. محیطی سرشار از قدردانی از زحمات هم و ابراز علاقه، عشق و محبت بیقید و شرط باشد.
به امید آنکه بتوانیم با تغییر خویشتن و از بین بردن نقصها و عیوب خود در زندگی بهترو با خوشیهایی که به سایرین ارزانی میداریم شروعی مطلوبتر وزندگی شیرینتر، آرامش بهتری داشته باشیم.
یکی از کسانی که در طول زندگی مشترک دائم با او در ارتباط هستیم و همواره باید مراقب باشیم که مراعات او را بکنیم همسر است.
۱. محترم شمردن همسر
احترام به همسر یعنی اینکه برای نظرات، سلیقه، و علاقهمندیهای او ارزش قائل باشیم و از تندخویی و تحقیر بپرهیزیم.
۲. خودداری از بحث در حضور دیگران
تعارض بخشی از زندگی است و در همه زندگیها کموبیش وجود دارد همسرانی که به زندگیشان اهمیت میدهند سعی میکنند این تعارض را دور از چشم دیگران حل کنند.
از بحث کردن در حضور دیگران خودداری کنند زیرا این امر موجب برهم خوردن حریم خصوصی میشود و زمینه را برای دخالت و قضاوت دیگران فراهم میکند.
۳. پرهیز از مخالفت در حضور جمع
مخالفت با همسر در معرض دیگران حس خوبی به انسان نمیدهد بلکه موجب شکستن اقتدار همسرمی شود و اینطور به نظر میرسد که در خانواده وحدت، نظم و حمایت جای کمتری را به خود اختصاص داده است درصورتیکه میتوانید مخالفتهای خود را دور از دیگران بهتنهایی بین خودتان و همسرتان آنها را درستی و احترام بیان کنید.
۴. پرهیز از خودرایی و انجام مشورت
در بیانات حضرت علی(ع) در این رابطه آمده است:
«پافشاریهای لجوجانِ رأی آدمی را فاسد میکند و انسان را اظهارنظرهای غیرواقعی وامیدارد»
مشورت کننده در جهت کامیابی قدم برمیدارد. زیرا با مشورت کردن اهمیت دادن به نظرات دیگران را ثابت میکند و با تصمیمگیری جمع موفقتر به هدف میرسد. و خردمند کسی است که از آرا و نظریهی درست دیگران با آیندهنگری استقبال میکند.
کسی که رأی خود پافشاری کند هلاک میشود و در خطا و اشتباه فرو میرود درصورتیکه کسی که با دیگران مشورت کند در عقل و اندیشه آنان شریک میشود.
در همه امور ساده و مهم با همسرتان مشوت کنید و به نظرات وی احترام بگذارید زیرا در غیر این صورت ممکن است تصمیمی که میگیرید در آن دچار شکست شده و نتوانید به هدفتان برسید.
درصورتیکه اگر از نظرات همسرتان استفاده نمایید احساس تنهایی و دلگیری نمیکنید بلکه حضور و همراهی وی مایه دلگرمی شما و مانع از سرزنش میشوید.
۵. عدم مخالفت همسران در حضور فرزندان
در خانواده سعادتمند زورگویی جایی ندارد و قدرتطلبی در روابط زوجین موفق وجود ندارد و اساس ارتباط بین زوجین ارزش قائل شدن به نسبت به دیدگاهها و خواستههای یکدیگر است.
کلید بهرهمندی از زندگی بهتر استفاده از نظرات و تجربیات اشخاص آگاه و موفق است.
مخالفت کردن در حضور فرزندان موجب شکست اقتدار مرد بهعنوان بزرگ خانواده میشود و فرزندان به وجود اختلاف بین پدر و مادر آگاه میشوند و امکان دارد که سو استفاده کنند. درنتیجه سعی کنیم با تواضع و فروتنی از مخالفت با یکدیگر بپرهیزیم.
زیرا که تواضع و فروتنی بزرگترین عبادتهاست و فروتنی ریشه در خیر و سعادت زندگی دارد.
۶. جلوگیری از بیاحترامی فرزندان نسبت به همسرتان
همسران هیچگاه در حال خشم و عصبانیت در حضور فرزندان به یکدیگر پند و اندرز ندهند. زیرا باعث تحقیر و تخریب شخصیت میشود و نهتنها تأثیر مثبتی نداشته بلکه مقاومت را بیشتر میکند.
در حضور فرزندان سعی کنید با خوشرویی و متانت با مسائل برخورد کنید. دلخوری از هم را خیلی زود کنار بگذارید. در مشکلات به دنبال مقصر نگردید. سعی کنید روابط دوستانه و عاشقانه داشته باشید
و هیچگاه در برابر هم نایستید. عذرخواهی و طلب بخشش کردن شمارا نهتنها کوچک نمیکند بلکه ایجاد محبت و لحظات شیرین را در نظر همسرتان به تصویر میکشد.
زمانی که روابط بر مبنای عشق، دوستی و صمیمیت باشد فرزندان هم جذب این روابط میشوند و در سدد سو استفاده برنمیآیند.
«پارساترین مردم کسانی هستند که بحث و گفتگو را رها میکند هرچند حق با او باشد».
۷. رازدار باشید.
رابطه سالم و عاطفی بر اساس حس اعتماد در بین همسران به وجود می آید زمانی که همسر شما موضوعی را بهعنوان راز برای شما مطرح میکند در حفظ و نگهداری آن بکوشید در غیر این صورت اگر حس اعتماد به یکدیگر را از دست بدهند خود را گرفتار بدبینی و سوظن نسبت به شریک زندگی خود نمودهاند.
در این صورت آرامش از دست میرود و دچار نگرانی دائمی خواهند شد. با حفظ اعتمادبهنفس مانع از ایجاد حس بدبینی در همسرتان گردید.
۱.هیچ اتفاقی را از او پنهان نکنید.
۲. بگومگو با یکدیگر نداشته باشید
۳. با ابراز محبت همسرتان را از حسن نیتتان آگاه کنید.
۴. از قهر و جدایی که موجب افکار منفی میشود بپرهیزید
۵. از دروغ و گفتار خلاف بپرهیزید زیرا باعث از بین رفتن اعتماد میشود.
۶. مشکلات زندگی را به بیرون از خانه نبرید. زیرا باعث میشود همسرتان شمارا رازدار نداند و از شما صلب اعتماد شود.
۷. کسب موفقیت و برخورداری از زندگی موفق باوجود اعتماد دوطرفه و روابطی سرشار از عشق و محبت امکانپذیر است.
۸. آراسته و خوشبو باشید.
در این خصوص به بزرگان و احادیث آنها رجوع میکنیم.
حضرت علی (ع) میفرماید:«آرایش از اخلاق اهل ایمان است».
از مهمترین هنرها و وظایف یک زن و حتی همسران آراسته نمودن با جذابترین و زیباترین لباسها برای همسرش میباشد و این از موضوعات مهمی است که زنان هم میخواهند وضعیت ظاهری مردان آراسته و جذاب باشند.
و بسیاری از زنها و شوهرها از بیتوجهی همسرشان به نظافت و پاکیزگی شکایت دارند لذا توصیه میشود.
۱. هرروز دوش بگیرند.
۲. به بهداشت دهان و دندان خود توجه داشته باشند.
۳. سعی کنند همیشه خوشبو باشند.
۴. از رژیم غذایی مناسب برای زیبایی و تناسباندام استفاده کنند.
۵. ورزش را از یاد نبرید.
۶. به بهداشت اندام جنسی خود توجه داشته باشند.
۹. در آیین همسرداری با هرکسی درد و دل نکنید.
یکی از سنتهای بسیار ارزشمند زندگی ما انسانها رازداری میباشد و اینکه مسائل و مشکلات زندگیمان را بهآسانی و نزد هرکسی بیان نکنیم، حتی پدر و مادر زیرا همه زندگیها مسائل و مشکلات دارند و بازگو کردن آنها موجب کاهش عزت و احترام و حرف افتادن در دهان دیگران میشود.
باید بدانیم که همه زندگیها گل و گلاب نیست بلکه انسانها با رفتارهای شایسته خود میتوانند مشکلات را حل وزندگی را تبدیل به قند و عسل نمایند.
در زندگی سعی کنید قدرشناس و سپاسگزار یکدیگر باشید.
۱۰. خوشامدگویی به همسر
در استقبال از همسر طبق رهنمود پیامبر(ص):
«با یکدیگر مصافحه کنید و دست بدهید تا کدورتها از دلها برود»
هنگام ورود به خانه به اهل آن سلام کنید و اگر اهلی نداشت به خانه سلام کنید.
سلام کردن به یکدیگر درزمانی است که به هم میرسید. زیرا این سنت نیکو انس و الفتها را بیشتر و از کدورت و کینهتوزی جلوگیری میکند. داشتن روی خوش و بشاش و ظاهر آراسته و چند قدم به استقبال همسر رفتن آرامشی به زندگی میدهد که احساس در آغوش کشیدن را به همسر القا میکند.
سلام کردن به هنگام ورود به خانه بسیار مهم است و اهل خانه را به شوق میآورد. استقبال مناسب از همسر نهتنها خوشامدگویی است بلکه همسر احساس قدردانی و مهم بودن را در رفتار شما احساس میکند. همین امر شوق و انگیزه مهمی میشود و برای بازگشت شما به منزل لحظهشماری میکند.
۱۱. توجه به همسر و اظهارنظر مثبت
با رفتارهایی همچون خوشخلقی، فروتنی، ابراز همدردی، تفاهم و صحبت در محیطی دوستانه رشتههای محبت را استوارو دل یکدیگر را همسرتان را به دست آوردید. زمانی که بهظاهر همسرتان توجه میکنید و ابراز عقیده مینمایید نشان میدهید که برای شما مهم است و میخواهید گل زیبای شما از هر ایراد و نقصانی مصون بماند.
شادی و خوشخلقی بهتر صفت در وجود هر انسان میباشد سعی کنید همیشه شاداب، بانشاط و خوشخلق باشید در این صورت اگر درباره موضوعی نظر نامساعد بدهید همان خوشخلقی موجب پذیرش نظریه شما میشود و فضایی سرشار از پاکی و سلامت و عشق و محبت دنبال می آورد. وزندگی را برای شما دلپذیر میسازد.
۱۲. تقدیر از همسر با هدیه
هدیه محبت می آورد. هیچچیز مثل هدیه دل همسر را نرم و خوش را پر از ملایمت و کارهای سخت را برایش آسان نمیکند و بهترین هدیه چیزی است که پیش از بیان نیاز داده شود.
از تقدیم هدیه به یکدیگر در موقعیتهای مناسب دریغ نورزید هدیهای را تهیه کنید که پاسخگوی زحمات و در شان همسرتان باشد. هدیه را با روی خوش، لبان خندان، جملهای زیبا و احترام تقدیم کنید.
برای دادن هدیه بهترین و مناسبترین زمان را در نظر بگیرید تا بیشترین اثر را داشته باشد.
با تقدیم هدیه میتوانید روابط دوستانه و عاطفی خود را با شریک زندگیتان گسترش دهید.
برای اینکه بیان شما و همسرتان یک رابطه عمیق، عاطفی و پایدار به وجود آید وزندگی سعادتمند و شاد برخوردار شوید همیشه به این فکر باشید که چه چیزی را میتوانید به همسرتان هدیه دهید.
حتمابخوانید:مواردی که باید در مراسم خواستگاری رعایت شود–آداب تماس تلفنی
نتیجهگیری:
درمجموع برای به دست آوردن یک زندگی سعادتمند نهتنها احترام متقابل بلکه صداقت، راستگویی و اعتماد به یکدیگر از کلیدهای ارزشمندی است که هر قفل بسته زندگی را باز میکند.
در آیین همسرداری لبخند را فراموش نکنیم حتی در سختترین شرایط و مسئولیتپذیر باشیم تا بتوانیم در امر آیین همسرداری فردی موفق، خوشدل، شاد و با اعتماد به نفس کافی زندگی را پیش ببریم.