در تعریف آداب معاشرت میتوانیم اینطور بیان کنیم رفتارهای درستی که از خود بروز میدهیم، همیشه مایه آرامش ما میشود. باور کنید رعایت ادب فقط برای معاشرتهای سطح بالا، مجامع عمومی و یا در حضور مدیران ضروری نیست.بلکه ما در همهجا و در همه حال باید مؤدب باشیم.
همیشه باید به قوانینی عمل کنیم که هم رعایت حال افراد را کرده و هم نزاکت شمارا نشان بدهد.
۱.همواره و بدون توجه به جنسیت افراد با آنها محترمانه برخورد کنید.چرا؟
زیرا ادب نهتنها شخصیت و عزتنفس شمارا بروز میدهد بلکه محیطی آرام فراهم میکند تا احترام شمارا به خود و دیگران نشان میدهد .
در کل مهمترین اصلی که در آداب معاشرت باید رعایت شود «احترام به حقوق و احساسات دیگران» است. اگر این حق را برای دیگران محفوظ بداریم، مثل این است که قسمت بیشتر قواعد آداب معاشرت را رعایت نمودهایم.
یک شخص متین و باوقار طوری رفتار میکند که اضطراب و تشویش را از همنشینان خود دور کرده و موجب راحتی دوستان و آشنایان باشد.
«احترام به حقوق و احساسات دیگران» اصلی است که همواره راهنمای شما بوده، بخصوص رعایت این اصل در محیطی که سابقه آشنایی و به عادات مردم آن وارد نیستید، بسیار مفید خواهد بود.
۲.مهمترین نکات در رعایت آداب معاشرت بهقرار زیر است.
۱.آهسته صحبت کنید.
۲.وقتی کسی با شما حرف میزند پاسخ او را بدهید.
۳.کلماتی مانند«لطفاً» و «متشکرم» و«ببخشید» را همیشه بر زبان داشته باشید.
۴.در هنگام وارد شدن به جمع سلام کنید و به سلام دیگران پاسخگو باشید.
۵.فاصله خود را با دیگران در مکانهای عمومی مثلاً عابر بانک رعایت کنید.
استفاده ازجمله خواهش میکنم و تشکر میکنم، در گفتوگوها آنقدر خوشایند و مؤثر است که حتی میتوانید با به کاربردن این کلمات هر نظری را که دارید طوری ارائه دهید که کاملاً مؤدبانه جلوه کند.
در جامعه متمدن ایران از روزگاران قدیم تابهحال همیشه به آداب و نزاکت اجتماعی ارزش وافری قائل هستند باوجوداینکه جامعه دستخوش تغییرات و تحولات فراوانی شده است و به نظر میرسد که آداب و نزاکت اجتماعی کمرنگ شده است. ولی مقصود این نیست که مردم باید آداب معاشرت را موبهمو رعایت و اجرا کنند بلکه رعایت آداب پسندیده کمک میکند تا شأن و منزلت اجتماعی افراد ارتقا یابد و با رعایت نکات آداب معاشرت در زمره افراد با اصل و نصب و فرهیخته قرار خواهید گرفت و بهعنوان شخصی شناخته میشوید که دیگران آرزوی معاشرت و شراکت با وی رادارند و فردی قابلاطمینان و احترام تلقی میشوید.
۳.اهمیت آداب معاشرت در زندگی
پیچیدگیهای زندگی نوین بشر فراتر از سنن، آداب و یا حتی آموزههای عقیدتی دستیابی به یکزبان مشترک برای برقراری ارتباطی مدرن و درعینحال انسانی وتوام با احترام متقابل را از یکسو تبدیل به کاری ظاهراً سخت و از سوی دیگر نیازی کاملاً حیاتی است.مجموعه عواملی که میتواند ارتباط سازندهای را شکل دهد بستگی کامل به انگارهها، کنشها و واکنشهای افراد در رویارویی مستقیم و غیرمستقیم با یکدیگر دارد.
امکان بهرهمندی بهینه از همه فرصتهای شغلی، دوستیابی، همسرگزینی، تربیت فرزندان شایسته و درعینحال شخصیتی احترامبرانگیز، برجسته و دوستداشتنی، دارای کلید شناختهشدهای است که میتواند درهای زندگی موفق را به روی دارندگانش بگشاید.
کلیدی که در رساترین نوع بیان میتوان آن را آداب معاشرت نامید.
در چنین شرایطی است که میتوان ضرورت آموزشهای همگانی اما تخصصی درزمینهٔ فراگیر و گستردهای نظیر آداب معاشرت را درک نمود و جامعه ایران تشنه فراگیری آن هست و هم بنابر سرعت اعجابانگیز تغییراتشان بهشدت محتاج آن.
۴.فواید استفاده صحیح از آداب معاشرت
یکی از اصلیترین اهداف ضوابط اخلاقی و آداب معاشرت ایجاد حسی از آسایش در اطرافیانمان است. آداب معاشرت اغلب با تجربیات خارج از خانه سروکار دارد ولی قبل از اینکه خود را برای حضور در میهمانیها و دیگر مناسبات اجتماعی آمادهسازید بهتر است کار را با خانهتان آغاز کنید به این امید که شمارا به اندیشه وادارد و ترغیب نماید که در هرلحظه از بیداریتان به تمرین رفتارهای درست بپردازید و بعدازآنکه موفق شدید آن را در جمع خانواده پیاده کنید و در دنیای بیرون از خانه هم درست و شایسته رفتار کنید.
دلیل مهم برای رعایت ادب در خانه چنین است که کل خانواده در کنار هم با آرامش بیشتری زندگی کنند در دنیایی که مردم به لحاظ تجربیات خود اغلب عجول، مضطرب یا پرخاشگر هستند همیشه بانزاکت رفتار کردن کار چندان آسانی نیست و ترویج نزاکت مهمترین اصل است و جای قدردانی دارد.
رفتار منطقی و باملاحظه شما میتواند تأثیر معجزهآسایی در نزدیکان شما بگذارد. عزتنفستان با تصمیم برای درست رفتار کردن افزایش مییابد و بهتر از همه آنکه وقتی موفق شدید که چالشهای رفتارهای درست را پشت سر بگذارید اعتمادبهنفستان نیز اوج خواهد گرفت.
یک اندرز قدیمی میگوید:« بزرگتر نباید سن و مقام خود را به رخ دیگران بکشد، کوچکتر نباید احترام به بزرگتر را فراموش کند.»
چه در روابط اجتماعی و چه در روابط رسمی باید مفاد این اندرز را به کار بگیریم. رعایت این اصل تسهیلات و هماهنگی را در معاشرت تضمین میکند و عدم رعایت آن رنجش و نگرانی به وجود میآورد.
دانستن آداب معاشرت و عمل کردن به قواعد آن بر هرکسی که خواهان پیشرفت در جامعه است، ضروری است. اما یک دلیل بهتر برای پیروی از آداب معاشرت در خانه و خانواده این میباشد که افراد خانواده بهتر و بیشتر با یکدیگر سازگاری پیدا کنند.
افراد باید سعی کنند.
۵.قوانین آداب معاشرت
قوانین آداب معاشرت را که بهقرار زیر است رعایت نمایند.
1. باادب باشند.
مؤدب و بانزاکت باشید تا برتری خود را به افراد ثابت کنید.
2. از کلمات زشت و ناهنجار استفاده نکنید.
برای بیان عقاید خودتان از واژهها و لغات مناسب و شایسته بهره بگیرید.
3. آرام صحبت کنید.
آرام صحبت کردن بیانگر آن است که شما قادر به بحث منطقی با دیگران هستید و توانایی شمارا در استدلال نشان میدهد و اینکه انسانی نیستید که بخواهید بازور و خشونت حرف خود را به کرسی بنشانید.
4. همیشه کنترل خود را حفظ کنید.
اعصاب خود را کنترل کنید. احساسات و هیجانات خود را کنترل کنید. همواره خونسردی خود را حفظ کنید بااینکه کار آسانی نیست اما ارزشمند است.
5. صحبت کسی را قطع نکنید.
میان صحبت کسی نپرید زیرا نشانه بینزاکتی و عدم مهارت اجتماعی میباشد. قطع کردن صحبت دیگران نشانه خودبینی و ازخودراضی بودن است.مؤدب بودن به این مفهوم است که برای موقعیت، عقاید و احساسات دیگران احترام قائل شویم.
6. وقتشناس باشیم.
وقتشناسی یکی از عوامل موفقیت انسانها محسوب میشود. در جلسات و قرار ملاقاتهای شغلی و اجتماعی سر موقع حضور یابید.
7. رازنگهدار باشید.
آبرو، شرافت، صداقت و بصیرت بزرگترین و مهمترین عامل برای حفظ اعتبار افراد متشخص میباشد و جزئیات زندگیشان باید محرمانه بماند.
8. حرمت دیگران را نگاهدارید.
هنگام عبور و مرور در صفها، هنگام سوار و پیاده شدن از وسایل نقلیه به دیگران احترام بگذارید.
9. تکبر نورزید.
هنگام گفتگو با دیگران به مسائل مالی و دارای خود اشاره نکنید و ثروت خود را به رخ نکشید.
10. به ساعتتان نگاه نکنید.
در جمع و محفل مدام به ساعت خود نگاه نکنید مگر بلافاصله قصد ترک آنجا را داشته باشید.
حتمابخوانید:از مهمترین موضوعات آداب معاشرت می توان به آداب تماس تلفنی و آداب حضور برسر میز و مکالمه مودبانه و
طرز لباس پوشیدن و آرایش و چگونگی تعامل با همسایه ها اشاره کرد.