آداب معاشرت و گفتگو با دیگران
همه دوست دارند با دیگران در ارتباط باشند و دراینارتباط با بهجا آوردن آداب معاشرت صحیح بهترین باشند؛ اما نحوه درست آداب معاشرت با دیگران را باید بدانیم تا در این امر فرد موفقی باشیم.
سؤال این است که چگونه میتوانیم یک فرد مبادیآداب و فهمیده باشیم؟ که دیگران ما را دوست داشته باشند و مورداحترامشان واقع شویم؛ بنابراین باید اطلاعات و آگاهی بسیاری از زمینه ارتباط با دیگران به دست آوریم.
۱. آداب معاشرت و نحوه ارتباط گرفتن با دیگران
آداب معاشرت با دیگران یکی از بااهمیتترین و مهمترین روشهایی است که هر کس برای ارتباط گرفتن با دیگران باید بداند؛ و بتواند دراینارتباط فردی محبوب و موردتکریم دیگران واقع شود.
دانستن این آداب نهتنها انسان را از انزوا و گوشهگیری خارج میکند بلکه موجبات درخشیدن و دانایی و آگاهی فرد را فراهم میسازد.
دیگران میتوانند همسایه ما باشند. همچنین دیگران میتوانند افرادی باشند که ما در مهمانیها با آنها برخورد کرده و زمینه ارتباط و دوستی ما فراهمشده است. افرادی هستند که ذهنیت قبلی نسبت به ما ندارند (چه مثبت، چه منفی) بنابراین همین دیگران بهخودیخود در بدو آشنایی قابلاحترام هستند.
۲. آداب معاشرت با دیگران و نحوه احترام گذاشتن
اولین و باارزشترین چیز در برخورد با دیگران نحوه احترام گزاردن است بنابراین احترام به معنی تجاوز نکردن به حقوق دیگران است که این حقوق میتواند مال، آبرو، شخصیت… باشد.
در اسلام هم به این مسئله توجه بسیار زیادی معطوف شده است.
پیامبر (ص) در حدیثی فرمودهاند:
«مسلمان کسی است که مردم از دست و زبان او در امان باشند» یعنی ما در رفتارمان باید آنچنان دقیق و منظم باشیم که با دست و زبانمان به کسی تعرض نکنیم.
اگر دوست دارید مورداحترام و تکریم دیگران واقع شوید خودتان هم در مقابل، همین رفتار را با دیگران داشته باشید.
لازم به ذکر است که در این زمینه حضرت علی (َع) فرمودهاند:
«آنچه را برای خود میپسندی برای دیگران هم بپسندید»
از این دو حدیث مبارک میتوان دریافت که رفتار صحیح و احترام گذاردن به دیگران در اسلام فوقالعاده بااهمیت میباشد.
۳. آداب معاشرت و نحوه احوالپرسی با دیگران
شخص آدابدان کوشش میکند در ارتباط با دیگران سلام و احوالپرسی خود را با آرامش، روحیه خوب، لبخند و شادی انجام دهد؛ زیرا نهتنها این روحیه مثبت و صفات شایسته را بهطرف مقابل منتقل میکند. بلکه همین امر باعث تحکیم پایههای روابط اجتماعی شما با دیگران میگردد.
با این نحوه برخورد میتوانیم به این ذهنیت برسیم که در مورد ما قضاوت خوبی انجام گیرد و بتوانیم ازنظر شخصیتی فردی تأثیرگذار باشیم.
۴. آداب معاشرت و نحوه بیان کلام و گفتار زیبا
بعد از احترام بااهمیتترین آداب معاشرت در ارتباط و برخورد با دیگران همین زیبا سخن گفتن و لحن بیان است و برای اینکه بتوانیم فردی موفق باشیم باید همروی کلام زیبا و هم لحن بیان دقت داشته باشیم. سعی کنید در زمان سخن گفتن از کلمات شیوا و پرمغز و مناسب استفاده کنیم.
مسئله دیگر اینکه لحن و بیان خوبی داشته باشیم به عبارت سادهتر سخنان خود را درست بیان کنیم و به خاطر اینکه در این امر موفق باشیم باید قبل از سخن گفتن کمی فکر کنیم و بسنجیم که سخن مناسب مکان و زمان باشد که این سنجیده سخن گفتن از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری میکند.
چنین شخصی با چنین اوصافی میتواند مانند گل شکفته باشد که بهراحتی مورداحترام قرار میگیرد.
۵. در آداب معاشرت با دیگران شنونده خوبی باشیم.
از نکات بااهمیت که کمتر موردتوجه قرارگرفته این است که در آداب معاشرت با دیگران شنونده خوبی باشیم. بجای اینکه از خود تعریف کنیم و مجلس گرمکن باشیم. تلاش کنیم دیگران را ترغیب به تعریف کردن از خودشان بنماییم و بهنوعی آنها را وادار به صحبت کردن کنیم تا هم به شخصیت آنها پی ببریم وهم از صحبتهای آنان تجربه کسب کنیم.
۶. آداب معاشرت با دیگران و نحوه متقاعد کردن دیگران
گاهی پیش میآیند که شما میخواهید فردی را متقاعد کنید در این صورت ادب ایجاب میکند که از خواستههای خود کمی عقبنشینی کنید و خواستههای فرد موردنظر «دیگران» را در نظر بگیرید و بعد از آن میتوانید خواسته خود را مطرح کنید.این رعایت ادب و احترام بهطرف مقابل تأثیر و نتیجه بهتری برای متقاعد کردن او خواهد داشت.
برخی اوقات مجبور هستید با دیگران وارد صحبت شوید و باید این کار را به نحوه شایسته انجام دهید.
از سرزنش و گلایه تا جایی که امکان دارد بپرهیزید. ابتدا نکتههای مثبت را در رفتار و شخصیت دیگران بشناسید و آنها را تحسین کنید. سپس انتظارات خود را مطرح کرده که با این روش متقاعد کردن دیگران نهتنها آسان بلکه نشانه شخصیت و تدبر و دوراندیشی شما میباشد.
۷. در آداب معاشرت به دیگران دستور ندهید.
در جامعه امروز ما خیلی از افراد در برخورد با دیگران خواستهها و نیازهای خود را بهصورت دستوری بیان میکنند؛ که این عمل نهتنها کار جالبی نیست. بلکه موجب تدافعی برخورد کردن میشود.برای ارتباط و برخورد مؤثر با دیگران بهترین روش این است که خواستههای خود را به شکل یک پرسش بیان کنیم این کار علاوه بر زیبایی کلام نفوذ بیشتری بر روی فرد خواهد گذاشت.
و فرد بیشتر ترغیب میشود که کار موردنظر را انجام بدهد. در انجام دادن کار قدردانی و تشکر نشانه شخصیت شماست.سعی کنید کاری انجام دهید که موجبات خوشحالی دیگران را فراهمسازید. رعایت حقوق و رضایت متقابل یکی از پایههای محکم آداب معاشرت و برخورد با دیگران میباشد.
۸. در آداب معاشرت با دیگران رازدار باشید.
در ارتباط با برخورد با دیگران یک عامل مهم و مؤثر رازدار بودن است؛ و حفظ اسرار دیگران یک اصل مهم است. در غیر این صورت کسی از همنشینی با شما لذت نخواهد برد و به علت اینکه وجود شما فاقد اصل رازداری میباشد. اعتبارتان کاسته شده و دیگران تمایلی به ارتباط برقرار کردن با شما ندارند و چهبسا همین امر موجب کدورتهای بسیار بزرگی گردد.
نتیجهگیری:
در ارتباط با دیگران باید خوشصحبت، خوش لحن، باکلاس باشیم و دیگران را با تجاوز نکردن به حقوقشان احترام بگذاریم و سعی کنیم دیگران از دست و زبان ما درامان باشند. سنجیده سخن بگوییم و با جلب اعتماد بتوانیم بهراحتی دیگران را متقاعد کنیم.
حتمابخوانید: اجرای درست معاشرت و تشریفات اداری