۱.زندگی در کنار همسایه ها
به قول یکی از بزرگان آداب معاشرت نردههای خوب همسایههای خوب میسازد. همسایههای خوب چه در خانههای تکواحدی زندگی کنند چه در مجتمعهای آپارتمانی، برای حدومرز خود ارزش و احترام قائلاند و میدانند که رفتارهای روزمره آنها افرادی که در اطرافشان زندگی میکنند را تحت تأثیر قرار میدهد. و معمولاً سعی در برآورده کردن خواستههای خودشان دارند بدون اینکه از همسایه توقعی داشته باشد، که بخواهند مزاحمتی برای همسایه ایجاد کنند.
۲.ملاقات با همسایه های جدید
اولین ملاقات معمولاً خودمانی و شاید خیلی مختصر باشد. هر وقت همسایه جدید را در پارکینگ یا حیاط دیدید، جلو بروید و سلام کنید و در صورت لزوم دست بدهید و خودتان را معرفی کنید، منظور از این دیدار روشن است: خوشامدگویی به آنها و ردوبدل کردن نام و احتمالاً شماره تلفن برای مواقع ضروری مثلاً خبر دادن به ایشان برای حاضر شدن در جلساتی که توسط مدیر آپارتمان ترتیب داده میشود. مهم نیست کدامیک از طرفین اولین قدم را بردارد درهرصورت، شروع گفتگو و سلام و احوالپرسی یکی از اصول بنیادی آداب اجتماعی صحیح است.
۳.کارهایی که نباید بکنید در هنگام زندگی در کنار همسایه ها
هرگز وقت همسایه خود برای اینکه پشت سر همسایههای دیگر حرف بزنید یا به هر طریقی برای بد گفتن درباره آنها نگیرید یا بهقولمعروف هرگز پشت سر همسایهها غیبت نکنید. این فقط در مورد همسایههای بیملاحظه صدق میکند که در اولین برخورد درباره مسائل خصوصی همسایه را سیم، جیم میکنند.
۴.تعیین حد و حدود
عاقلانه این است که همگان را متوجه سازید که چقدر از اجتماعی که در آن زندگی میکنید حمایت میکنید و هر وقت بتوانید در جلسات شرکت خواهید کرد و در اتخاذ تصمیمات مهم مسئولانه رفتار میکنید مثلاً در هنگام خروج از آپارتمان حتماً از بسته شدن در پشت سرتان مطمئن شوید. که این موضوع یکی از مهمترین موارد در هنگام زندگی در کنار همسایه ها است.
۵.اصول مقدماتی زندگی در کنارهمسایه
هرچه بیشتر با همسایهها آشنا شوید و به زندگی، آدابورسوم و قوانین اجتماعیشان توجه کنید بیشتر درباره سلیقههای مختلف آشنا خواهید شد.
۶.این اصول ابتدایی ثابت و غیرقابل تغییر هستند. به برخی از این اصول توجه کنید:
۱. هر وقت همسایهای را دیدید با او سلام و احوالپرسی کنید. یک لبخند یا دست تکان دادن، و یا سلامی با لحن خوشایند آسانترین روشهایی است که میتوانید به همسایه بفهمانید که چقدر برای شما مهم هستند.
۲. هراز چند گاهی با همسایهها گپ بزنید. مسائل زیادی را میتوانید از گفتگوهای خودمانی بیاموزید: همچنین میتوانید به علایق مشترک پی ببرید یا درباره اخبار جدید مطلع شوید.
۳. سرزده به ملاقات کسی نروید. بعضی از همسایهها شاد و بیخیال سرزده وارد خانه یکدیگر میشوند، ولی همه همسایهها این کار را دوست ندارند از قبل هماهنگی کنید، تلفن بزنید و بپرسید که آیا آمادگی میهمان دارد یا نه.
۴. ملاقاتهای خود را با توجه به زمان محدود کنید.
۵. برنامه زندگی همسایهها را رعایت کنید. همسایهها را در راهرو ساختمان یا حتی در خیابان گرفتار گفتگوی طولانی نکنید و بعد برای قرار گذاشتن به آنها زنگ بزنید.
۶. از تحصیلات یا مهارتهای همسایه و یا حتی جنبههای مثبت دیگر زندگی او سوءاستفاده نکنید. زندگی کردن با یک پزشک، وکیل، مکانیک یا هر شخص دیگر بامهارتی خاص شمارا مجاز نمیکند که مشاوره یا خدمات تخصصی را از آنها رایگان بخواهید.
۷. به خاطر هر لطفی که در حقتان میکنند تشکر کنید.
۸. به حریم خصوصی یکدیگر احترام بگذارید. زندگی کردن در خانههای کوچک باعث میشود در، راهرو، آسانسور و حتی بالکن بهراحتی صدای یکدیگر را بشنویم. اگر چیزی را تصادفاً شنیدید برای کسی بازگو نکنید.
۹. برای ملک یکدیگر احترام قائل شوید. همیشه قبل از ورود به ملک همسایه یا هر شخص دیگری از او اجازه بگیرید. در مجتمعها و واحدهای آپارتمانی در تمیزی محوطه بکوشید و پرداخت شارژ را در زمان تعیینشده انجام دهید و هر خسارتی را به افراد مسئول گزارش دهید.
۷.راهنماییهایی برای خانههای ویلایی و مجتمعهای آپارتمانی
شما در مجتمع آپارتمانی با افرادی زندگی میکنید که یا آنها را میشناسید یا نمیشناسید و هرکس فضای خصوصی خود را دارد. دیوارها، سقف و محوطههای عمومی میان شما مشترک است.
۸.برای اینکه تجربه خوشایند از زندگی در چنین محیطهایی داشته باشید. نکات زیر را به خاطر بسپارید:
محوطههای عمومی. شاید مسئولیت حفظ و نظافت راهروها و آسانسورها، محوطههای تفریحی، چمنها و درختها بر عهده افراد حرفهای باشد، ولی مسئولیت کثیف نکردن محیط و گزارش دادن هرگونه خسارت و خرابی بر عهده شماست.
۹.جمعآوری اشغالها:
برای جمعآوری اشغالها از نظافتچی هفتگی استفاده میشود. اگر اشغالها زیاد بودند فرد مسئول آنها را جمعآوری و در کیسهزبالههای بزرگ ریخته در آن را بسته و مرتب کنار سطل زباله قرار میدهد.
۱۰.سروصدا:
شما حداقل از طریق سقف، دیوار و یا زمین با همسایهای مرتبط هستید. در زندگی آپارتماننشینی تا حدودی سروصدا را بهعنوان بخشی از واقعیت زندگی آپارتمانی پذیرفتهاند: زنگ تلفن، گریه بچه یا صدای موسیقی. صبحها و شبها سکوت را بیشتر رعایت کنید.
جاروبرقی کشیدن خانه در ساعت ۱۰ شب سبب مزاحمت برای همسایه ها می شود. شما بهراحتی میتوانید متوجه شوید که همسایهها کی خانهاند و کی از خانه خارجشدهاند و ورزش هوازی شما برای آنها مزاحمت ایجاد نکند. بهتر است قبل از آنکه باعث شوید کسی از شما گله و شکایت کند باهم به توافق برسید.
شما بهراحتی میتوانید متوجه رفتوآمد همسایهها شوید کی از خانه بیرون رفتند و کی برمیگردند. برای پیشگیری از هرگونه مزاحمت از آنها سؤال کنید. قبل از آنکه باعث شوید کسی از شما گله و شکایت کند به توافق برسید.
۱۱.نکات که خانههای ویلایی (تکواحدی) باید رعایت کنند
خانه شما ملک خصوصی شما میباشد ولی بهعنوان یک همسایه خوب باید در حفظ نظم و زیبایی ملکتان بکوشید و مقررات را درزمینه های مختلف مثلاً دور ریختن آشغال و فروختن جنس (ضایعات) را در حیاط خانه رعایت کنید.
۱۲.نمای خارجی
مسلماً معیارهای مراقبت از املاک از فردی به فرد دیگر متفاوت است. سلیقهها هم متفاوتاند ولی خوب نگهداری ملک باعث میشود که دلیلی برای انتقاد به وجود نیاید.
۱۳.نحوه برخورد با زباله زندگی در کنار همسایه ها
زبالهها را در کیسههای مخصوص بریزید و در ساعت مشخص در سطل زباله عمومی قرار دهید تا از دسترس حیوانات در امان بماند و یا وزش باد آنها را پراکنده نکند و کارگران شهرداری در زمان مشخصشده برای انتقال زبالهها اقدام مینمایند.
۱۴.مسئله نور در کنار زندگی با همسایه ها
در نورپردازی خارج از خانه که جدیداً در ساختمانسازی اجراء میشود ازجمله نصب چراغهای مخصوص پارکینگهای زیرزمینی، همچنین برای نصب چراغ عقیده همسایهها را در نظر بگیرید. نور چراغی که نصب میکنید نباید مستقیماً در پنجره همسایه بتابد مخصوصاً اگر این چراغ در تمام شب روشن باشد.
۱۵.سروصدای ابزارهای مختلف در هنگام زندگی در کنارهمسایه
صدای بوق ماشین و غرش ماشین در ساعت ۶ صبح برای کسی خوشایند نیست. همچنین ماشین چمنزنی پارک و ابزارهای قدرتی دیگر مانند: بلندگوی ضایعاتی، ماشین حمل زباله که باقدرت بسیار در حال حرکت است، صدای بوق دوچرخه پسر همسایه، جیغوداد و سروصدای بچههای همسایه که با حضور میهمان جدید خوشحالی میکنند از مواردی هستند که در زندگی آپارتمانی اگر رعایت نشوند میتواند باعث تداخل و زمینه اعتراض همسایگان را به وجود آورد.
۱۶.به فرزندان خود بیاموزید که کجا میتوانند و کجا نمیتوانند بروند.
به بچهها یاد بدهید «نرده یعنی ورودممنوع». همچنین به بچهها یاد بدهید که مواقعی که باید ساکت باشند، سکوت را رعایت کنند. والدین باید مراقب باشند فرزندانشان بیموقع فوتبال، والیبال، دوچرخهسواری، گرگ گرگ و یا با صدای بلند موسیقی گوش نکنند. همچنین در، پلکان، راهروها و بالای سر همسایههای طبقه پایین آرام راه بروند.
۱۷.ارتباط نامطلوب در کنار زندگی به همسایه ها
تفاوت زیادی بین تماشای هوشیارانه خانه همسایه و فضولی وجود دارد. همسایههای با مرام مراقب یکدیگرند و با دیدن مسائل مشکوک اقدامات مناسب را انجام میدهند. مانند: برداشتن ظروف ضایعات که جلوی در خانه همسایه انباشتهشده و کسی آنها را برنداشته، یا بازی کردن بچهها در محلی ناامن، یا سؤال کردن همسایهها درباره موقعیتی ناراحتکننده که نباید باعث رنجش کسی شود.
۱۸.غیبت بد، غیبت خوب در کنار زندگی با همسایه ها
غیبت بد پخش کردن شایعات نادرست یا غیرقابل درک، برملا کردن اطلاعاتی که باید محرمانه حفظ شود، لو دادن کسی، یا درمجموع پشت سرکسی که حضور ندارد تا از خود دفاع کند. همه غیبتها ذاتاً بد نیستند.
گاهی بد نیست اخبار را درباره همسایگان بشنوید تا مسائل مهمی دستگیرتان شود. غیبتهای خوب اطلاع رسانند و غیبتهای بد آزاردهنده.
۱۹.بده بستان با همسایگان
همسایهها باید نسبت به همدست و دلباز باشند ولی نباید دائماً چیزی از همسایه قرض بگیرند که در این صورت بهنوعی آفت تبدیل میشوند.
سعی کنید چیزی از همسایه قرض نگیرید ولی اگر این کار را کردید آداب و اصول آن را رعایت کنید.
۲۰.آداب و اصول بده بستان از همسایه
۱. درخواست بی سماجت. اگر همسایه گفت «نه» یا متوجه شدید از این کار اکراه دارد با این پاسخ فیصله دهید.« درک میکنم».
۲. موعد یا زمان بازگرداندن. اگر کسی به شما چیزی را قرض یا امانت داد در حفظ و نگهداری آن دقت کنید. و در زمان تعیینشده به او بازگردانید. زیرا که به آن نیاز دارد و از اعتماد او سوءاستفاده نکنید.
۳. چیزی که نمیتوانید جایگزینش را تهیه کنید، قرض ندهید و کافی است بگویید: «متأسفم من معمولاً به کسی چیزی قرض نمیدهم.»
۴. دست به دامن همسایهها نشوید. کسی را برای کمک کردن به خیریه تحتفشار قرار ندهید، میزان صبر تحمل و همچنین بودجه همسایه خود را رعایت کنید. درخواست و تقاضاهای خود را محدود کنید، هرگز از تدابیری که همسایه را تحتفشار قرار میدهند استفاده نکنید.
نتیجه گیری:
در دنیای امروز که مردم با مقوله ای به نام همسایگی یا همسایه در ارتباط هستند نه تنها باید احترام همسایه را حفظ کنند بلکه باید برای ارتباط خود به عنوان همسایه حدومرزی قائل باشند نداشتن توقع زیاد باعث ارتباط همسایگی بهتر می شود.
عدم مزاحمت برای همسایه ارتباط افراد را نه تنها محکم می کند بلکه از کنار هم بودن لذت می برند. اولین ملاقات همسایه خودمانی و مختصر باشد.
شروع گفتگو با همسایه بسیارمهم است، اما نباید به غیبت و بدگویی از دیگران ختم شود که این عمل نشانه ی بی ملاحظه گی است.
بدون اطلاع رسانی به خانه همسایه نروید، از تحصیلات و مهارتهای همسایه سوء استفاده کردن صحیح نمی باشد، اگر همسایه لطفی به شما کرد قدردانی و تشکر کنید و اگر به علت فضای کوچک آپارتمان خبری از همسایه شنیدید آن را بازگو نکنید زیرا با این عمل به شخصیت خود آسیب می رسانید.