۱.آداب معاشرت خواستگاری برای خانواده دختر و پسر
خواستگاری در فرهنگ ایرانیان از طرف خانواده پسر صورت میگیرد و یکی از رسومات پسندیده در بین ایرانیان است و در این رسومات نقش خانواده و اعضای آن نشان داده میشود.غالباً بعد از آشنایی اولیه دختر و پسر مراسم خواستگاری برای شناخت بیشتر خانوادهها و آشنایی آنها با یکدگر برگزار میشود.
خواستگاری رفت خانواده و موافقت آنها برای ازدواج دو جوان از مهمترین پایههای ازدواج میباشد و باعث محکمی و پایداری امر ازدواج میگردد. چه به خواستگاری بروید و یا به خواستگاریتان بیایند آداب و شئوناتی دارد که افراد باید در مورد آن اطلاعات داشته باشند.
لازم به ذکر است که رضایت والدین هردو طرف در ازدواج حائز اهمیت میباشد. مخصوصاً پدر دختر که در اسلام روی رضایت پدر دختر تأکید شده است.
۲.آداب خواستگاری و تعیین وقت آن
خانواده پسر وظیفهدارند بهصورت تلفنی زمان رفتن به خواستگاری را تعیین کنند و ساعت را در نظر بگیرند تا خانواده دختر آمادگی لازم برای آمدن میهمانها را داشته باشند زیرا اگر این هماهنگی در نظر گرفته نشود عواقبی دارد که برای هیچکدام از خانوادهها پسندیده نیست.
در صورت امکان خواستگاری در ساعات اولیه شب برگزار شود که همه اعضای خانواده بتوانند در این مراسم شرکت داشته باشند.
۳.خواستگاری جمعی و مزایای آن
زمانی که فرد با همه افراد خانواده به خواستگاری میرود موجب میشود که به یک شناخت جمعی دست یابند زیرا افراد زیادی در این امر(خواستگاری) شرکت کرده و فرد را از جوانب مختلف موردسنجش قرار میدهند و هر کس از زاویه دید خود به او مینگرد و نکات مثبت و منفی را بدون هیچگونه چشمپوشی بیان میکند.
و باعث میشوند شناخت دقیقتری صورت بگیرد زیرا هدف از این جلسه خواستگاری شناخت طرف مقابل است.
زمانی که فرد موردنظر تأیید شود زندگی استحکام بیشتری پیدا میکند تا زمانی که فرد بهصورت انفرادی اقدام به انتخاب همسر میکند انتخاب عروس یا داماد از جانب بزرگترها و زمانی که مهر صحه بر او میگذارند دختر یا پسر جوان از آرامش روانی خوبی برخوردار میشوند و آنها زندگی خود را با آرامش بیشتری میسازند یکی از فواید شناخت جمعی کاهش تردید در انتخاب فرد است.
زیرا نهتنها خودمان شناخت کافی به دست میآوریم بلکه تردیدها را هم کاهش میدهد و موجب میشود تا به انتخاب صحیح دستیابیم همچنین شناخت جمعی باعث میشود فرد در ازدواج تأخیر نکند و از فکر و خیالهای بیهود میکاهد و کمتر دچار کمکش درونی میشود.
۴.چرا خواستگاری پسر از دختر
در فرهنگ ما ایرانیان پسرها به خواستگاری دخترخانمها میروند و این عرف جامعه ما است. خواستگاری مرد به دلیل بالا بودن زیرا مرد خواهان است و زن خوانده، مرد طالب است و زن مطلوب،.فطرت مرد طلب و نیاز است و فطر زن جلوه و ناز.
دختران ما گوهری هستند که با عفاف و پاکی در خانواده میدرخشند تا طالبانشان را بیابند.
مردان ما ایرانیان میطلبند که خانمها ناز کنند و شرط بگذارند. و نهایتاً جواب منفی بشنوند درصورتیکه اگر دختری از پسری خواستگاری کند و جواب منفی بشنوند برای او قابلتحمل نیست به همین دلیل خلاف فطرت و احترام شخصیت دختراست که به خواستگاری پسر برود.
خواستگاری از جنس ماده در میان انسانها فطری است به این معنا که جذب شدن آدمها از عواطف عالی انسانی نشات میگیرد نه از تمایلات جنسی.
۵.خواستگاری و نوع پوشش
در مراسم خواستگاری لباس و نوع پوشش نشانه شخصیت است و افراد باید لباسهایی را انتخاب کنند که باارزشهای فرهنگی و دینی جامعه مناسب باشد(رنگ و مدل)
سعی کنیم در مراسم خواستگاری اعتدال را ازلحاظ پوشش و آرایش حفظ نماییم و از پوششهای متناسب استفاده کنیم در غیر این صورت و نادیده گرفتن آن صدمات جبرانناپذیری را برای دختر و پسر به همراه دارد.
درصورتیکه آرایش موجب پوشیدن عیبی در صورت گردد نشاندهنده عدم صداقت است و موجب برهم خوردن نامزدی و جدایی طرفین میگردد.
بنابراین اگر دختر و پسر عیبی دارند از هم نپوشانند تا در آینده با مشکل روبرو نشوند.
همچنین تهیه گل و شیرینی برای خواستگاری نشانه حسن علاقه و مهر و محبت داماد و نیز توجه خانواده داماد به عروس و خانواده عروس میباشد بنابراین باید به زیبایی آن بیشتر از قیمت آن اهمیت داد.
تهیه گل و شیرینی برای خواستگاری کمی مشکل است زیرا سلیقه افراد متفاوت است به همین دلیل باید در تهیه گل و شیرینی از افراد باتجربه استفاده کرد.
۶.میهمانان و نحوه برخورد با آنها در خواستگاری
در ابتدا ورود خانواده پسر دختر به همراه خانوادهاش به استقبال آنها میرود که این بهنوعی احترام گذاردن و ادب محسوب میشود. امروزه دختران به همراه خانواده خود در مراسم خواستگاری مینشینند و فرد دیگری وظیفه پذیرایی را به عهده میگیرد.
در این مراسمها یکی از اعضای خانواده پسر که بزرگتر و باتجربهتر است باید شرط و شروط اصلی خواستگاری را مطرح کند.
۷.نحوه گرفتن گل از پسر در خواستگاری
این عمل بستگی به خانواده فرد دارد برخی خانوادهها دستهگل را به دخترخانم تقدیم میکنند و برخی به پدر و مادر دختر
۸.پذیرایی در خواستگاری
دختر و پسر در مراسم خواستگاری باید مؤدبانه رفتار کنند. از زیاد حرف زدن، خنده بیجا،ترشرویی و سکوت بپرهیزند یکی احوالپرسی ساده که باعث برداشت نادرست نشود داشته باشند.
پذیرایی در مراسم خواستگاری نشاندهنده رفتار و فرهنگ آنهاست بنابراین پذیرایی در حد اعتدال باشد و از تعارف کموزیاد آغاز پذیرایی از میهمانان توجه داشته باشیم.
۹.نکات ریز ولی بااهمیت در خواستگاری
حسن سلیقهتان را نشان میدهد اگر یک شاخه گل در سینی پذیرایی قرار دهید. پذیرایی را از افراد مسن خانواده داماد شروع کنید که این امر نشانه احترام شما به افراد بزرگتر است.
سعی کنید از تشریفاتی که باعث هزینههای سنگین میشود تا حد امکان بکاهید. خوردن و نوشیدن در مراسم خواستگاری برای کم کردن اضطراب و استرس بسیار مفید است.
۱۰.بدرقه خانواده پسر در خواستگاری
هنگام خداحافظی مراسم خواستگاری شایسته است که خانواده دختر میهمانان را تا آستانه در ورودی بدرقه کنند. با این کار شخصیت و محترم بودن آنان را نشان میدهند.
حتما بخوانید: رعایت نکات مهم آداب معاشرت در نوروز
نتیجه گیری:
با رعایت تمامی مواردی که در این مطلب در زمینه رعایت آداب خواستگاری ارائه شد. می توان به سرمنزل مقصود که همانا مودب بودن در تمام مراحل مختلف زندگی است دست یافت که بتوان نهایتا به خانه بخت رفت برای هر دو طرف چه آقا پسر چه دختر خانم.