۱.آداب معاشرت خداحافظی
در جهان امروز باید بپذیریم که آشنایی یک تصادف است. ولی خداحافظی یک قانون؛ بنابراین ما بهعنوان فردی از این اجتماع باید بپذیریم که اگر خداحافظی و نحوه صحیح عمل کردن به آن را بدانیم نهتنها تأثیر منفی بر روحیه ما نمیگذارد بلکه ما را ترغیب میکند تا خداحافظی تأثیرگذاری بین خود و فرد مخاطب داشته باشیم.
ایجاد یک خاطره شاد خداحافظی دارای ترفندهایی است که فقط از افراد آگاه بروز میکند و میتواند تأثیر زیادی در نحوه عملکرد ما داشته باشد. سعی کنیم در خداحافظی کلمات و جملاتی را مورداستفاده قرار دهیم که در مخاطب ما تا دیدار بعدی ایجاد انگیزه شادی و تبادل اطلاعات مثبت را داشته باشد.
و بافکر کردن به این برخورد زیبا حالت برد، برد را برای طرفین برخوردکننده داشته باشد.
برخورد ما چه مدتزمان کوتاه باشد یا بلند باید سعی کنیم که مطالبی بینمان ردوبدل شود که نهتنها به ما آگاهی بدهد بلکه در ما ایجاد حس خوب و انگیزه برای دیدار بعدی را به وجود آورد.از مطرح کردن مسائل شخصی دیگران بپرهیزیم، زیرا نهتنها باعث آگاهی نمیشود بلکه حس فضولی را در افراد تقویت میکند؛ که این جز گناهان کبیره است و افراد چه در دنیا و چه در آخرت بازخواست میشوند.
بنابراین میتوانیم خداحافظی را با جملات و کلماتی به پایان برسانیم که نهتنها موجب آگاهی بلکه ردوبدل کردن اطلاعات مفید میشود.
با توجه به اینکه خداحافظی میتواند بعد از جلسه کاری، به پایان رسیدن مهمانی و بسته به اینکه با چه شخصی روبرو هستیم و موقعیت و رابطه ما با مخاطب، میتواند متفاوت باشد.
۲. آداب معاشرت و ایجاد انرژی مثبت
در صورتی میتوانیم از خداحافظی با فرد مخاطب خوشحال باشیم که یک حس خوب در او به وجود بیاوریم و شایستهتر آن است که فرد مخاطب هم از این گفتگو خوشحال و در زمان خداحافظی آمادگی لازم برای خداحافظی را داشته باشد و با کلماتی مانند به امید دیدار تا دیدار بعدی، ممنونم از مصاحبت با شما، دیدار لذت بخشی بود، در ملاقات با شما گذر زمان را احساس نکردم، امیدوارم به هدفت برسی و داشتن لبخندی گرم از مهمترین نکات خداحافظی میباشد.
۳.آداب معاشرت و صداقت
بهعنوان فردی از جامعه بشری باید بدانیم که ارتباط با دیگر افراد نهتنها برای ما خوشایند و ثمربخش است بلکه باید بدانیم همین ارتباط را وقتی باصداقت و پاکی نیت انجام دهیم برای ما دارای آنچنان تأثیرگذاری است که مخاطب در دیدارهای بعدی خواستار ارتباطهای بیشتر با ما میشود.
هرچه این دیدارها با گفتن مسائل واقعی همراه باشد ارزشمندتر است بنابراین طرفین ملاقاتکننده باید از تعارفهای بیهوده و چاپلوسیهای بیارزش خودداری کنند. اینجاست که خداحافظی کردن ارزش پیدا میکند و با کلمه خوش شدم این واقعیت به تصویر کشیده میشود که این کلمات عین واقعیت است نه عادت و تعارف.پس باید بدانیم یکی از ارکان مهم آداب معاشرت صادق بودن است که دررفتارو عمل باید به تصویر کشیده شود نه اینکه کذایی و بهدوراز واقعیت باشد.
۴.آداب معاشرت خداحافظی و دلایل آن
همانطور که خداحافظی مؤدبانه صورت میگیرد شایسته است که برای پایان دادن به صحبتها، دلایل موجهی را بیان کنیم که مخاطب با آن دلایل نهتنها قانع شود بلکه بیان دلایل را واقعیت بداند نه حرف کذبی برای خاتمه دادن به صحبتها.زمانی که افراد گرم صحبت هستند و لذت میبرند. آوردن دلیل میتواند مؤدبانهتر و عدم حس بیتوجهی را منتقل کند.
برای خداحافظی سعی کنید جملات صادقانه به زبان بیاورید و فکر باز کردن آن فرد از سرخودتان نباشید، زیرا این کار اصلاً پسندیده نیست و حس بد دروغگویی و عدم صداقت را پدید می آورد. و اگر در مواقع خداحافظی دلایل موجهی را بیان کنیم با این عمل موجب به وجود آمدن حس بهتری در فرد مخاطب میشود.
۵.آداب معاشرت و زبان بدن درخداحافظی
زبان بدن یا ایماواشاره از حرکاتی است که با انجام آن میتوانیم طرف مقابل را متوجه رسیدن وقت خداحافظی کنیم مثلاً با پاپا کردن یا با نگاه کردن به ساعت مکرراً. یا اینکه متمایل شدن به جهتی که باید بروید او را برای خداحافظی آگاه سازید.
با مکث کردن و لبخند زدن میتوانیم فرد مخاطب را نسبت به رسیدن زمان خداحافظی آگاه کنیم. شایسته و مطلوب است که با تشخیص زمان خداحافظی از بروز رفتار نامناسب مانند ترک صحبت کننده قبل از اتمام سخنهایش اجتناب کنیم.باید بدانیم که خداحافظی ناشیانه هم دارای اثرات مخرب است؛ که بزرگترین اثر آن، تخریب شخصیت ترککننده و تأثیر منفی بر شخص مخاطب است. برای خداحافظی از کلمات رسا و تاثیرگذارمانند:
«خدانگهدار، به امید دیدار، ببخشید، باید به کاری رسیدگی کنم، خیلی لذت بردم، مواظب خودت باش، بعداً شمارا میبینم، اوقات خوشی داشته باشید، ممنون که وقت گذاشتی، امیدوارم همیشه سرحال باشی، خوش بگذره، ممنونم تا دیدار بعدی، خداحافظتان، خدا نگهدارتان، بهتره کم کم برم، بیشتر از این وقت شما را نمیگیرم، در سایه حقتعالی، یاحق، یا علی، زنده باشی، عزت زیاد، پاینده باشید، برقرار باشید، امری نیست، فرمایشی نیست، اجازه مرخصی میفرمایید، »…استفاده میشود.
نتیجهگیری:
سعی کنیم در خداحافظی نهتنها از صوت دلنشین، بلکه از صوت بالایی برای خداحافظی استفاده کنیم؛ که این امر نشاندهنده شوق ما برای دیدار مجدد میباشد.لحن بیان ازنظر احساسی در خداحافظی اهمیت بسیار بالایی دارد و باعث میشود با لحن بیان زیبا مورداحترام قرار بگیرید. امیدوار بودن برای دیدار بعدی و بیان دلیل آن میتواند تاثیرمثبت داشته باشد. این عمل میتواند به شخص احساس دلنشین مهم بودن را القا کند.