۱.آداب معاشرت در عید نوروز
نوروز آغاز جشن سال نو ایرانی و یکی از قدیمیترین جشنهای بجا مانده از ایران باستان است. و هنوز هم مردم مناطق گوناگون فلات ایران نوروز را جشن میگیرند. زمان برگزاری نوروز در آغاز فصل بهار میباشد و امروزه به آن برابری بهاری میگویند.
نوروز در افغانستان، آلبانی، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، بنگلادش، چین( توسط تاجیکهای چین)،هند(توسط پارسیان هند)، ایران، عراق( توسط ترکمنها و کردهای عراق)، قزاقستان، کوزوو، قرقیزستان، مغولستان، پاکستان، روسیه، سوریه( توسط کردها)، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، اوکراین، ایالاتمتحده(توسط ایرانیان آمریکایی) برگزار میگردد.
نوروز یک جشن قدیمی از دوران کهن ایران و از اقوام متعددی به ارث رسیده است. و بارنگ و بوی ویژه شناسه ایرانی به خود گرفته است. و ایرانیان نوروز را آغازگر رستاخیز طبیعت و رویش و زایش باغ و بستان میدانند. همچنین نوروز یکی از روزهای مقدس و اعیاد مذهبی زرتشتیان بهحساب میآید.
۲.آداب معاشرت عیددیدنی
در این رابطه سؤالاتی مطرح میشود که در صورت درست اجراشدن میزبان و مهمان اوقات خوشی را سپری میکنند.
۱. در این ایام چه موادی از آداب معاشرت در عید نوروزرا باید رعایت کرد؟
۲.حضور در مهمانیها و مجالس تعطیلات عید چه توصیههایی را باید در نظر بگیریم تا میزبان و میهمان لحظات خوشی را بدون دلشوره ونگرانی در کنار هم سپری کنند و میزبان ما را جز افرادی به حساب بیاورد که به رعایت آداب معاشرت در عید نوروز پرداخته اند.
لازم به ذکر است که گزیده سخن گفتن و سکوت کردن در زمان مناسب از بهترین آداب مهمانی رفتن در ایام نوروز است. معمولاً میزبان از دیدن مهمانانی که آداب را رعایت میکنند و حس کنجکاوی یا به عبارتی حس فضولی خود را کنترل میکنند بهتر استقبال میکنند.
ولی درصورتیکه بچه کوچولوی فضولی داشته باشند بابیان جملاتی مانند« اشکالی ندارد بچه است» «ما هم بچه بزرگ کردهایم» و اینکه «ما هم بچه بزرگ کردهایم» حال و هوای بچهها را میشناسیم و اینکه عید برای بچههاست تلاش میکنند ساعات حضور این کودک و خانوادهاش را با خوشحالی و خوشرویی سپری کنند.
اما در حقیقت هیچ میزبانی حاضر نیست پذیرای خانوادههای اقوام که دارای بچههای کنجکاو بازیگوش هستند باشد.
۳.چطور باید مهمان خوبی باشیم تا بتوانیم آداب معاشرت در نوروز را رعایت کنیم؟
نوروز و تعطیلات آن زمان مناسبی برای تازه کردن دیدارهای خویشاوندان مهیا میکند و همیشه نوروز و شکوفایی طبیعت از خاطرات شیرین کودکیمان پرده برمیدارد. خاطراتی که به لباسهای رنگارنگ، شیطنتهای کودکانه، خوردن آجیل و از همه مهمتر عیدی گرفتن از بزرگان فامیل مخصوصاً پدربزرگ و
مادربزرگ و تجدیددیدارها انرژی مثبت و ارزشهای ارتباطات را برای به ارمغان میآورد و احساسات لطیف و خوشایندی را در وجودمان برمیانگیزد که احساس ناامیدی و کمبودها را دور میکند و ما هم بهعنوان مهمان و هم بهعنوان میزبان هرچقدر آداب این میهمانی را بدانیم اوقات خوشی را هم برای خودمان و هم برای میهمانانمان فراهم ساختهایم.
۴.بهموقع بروید. میزبان را از رفتنتان مطلع سازید
برای اینکه مهمانی مبادیآداب باشید سعی کنید با میزبان تماس بگیرید و زمان حضورتان را با ایشان هماهنگ کنید. شاید مهمانان زیادی در منزل میزبان حاضر باشند و اضافه شدن مهمانان دیگر باعث زحمت مضاعف میزان میگردد. و ما باید در این دیدوبازدیدها برای وقت و زمان دیگران هم ارزش و احترام قائل باشیم. و بدانیم که بهموقع رفتن و در زمان مناسب مهمانی را ترک کردن از آداب صحیح مهمانی رفتن است.
ایام نوروز به سبب اینکه در آدابورسوم ما با کلمه دیدوبازدید مورد استقبال قرار میگیرد و هرکس برای خود برنامه و هدفی دارد و باید برای وقت و تعطیلات دیگران هم ارزش قائل شویم. و بابی برنامگی شیرینی ایام نوروز را به کام مهمانانمان و همچنین میزبانانمان تلخ نکنیم.
۵.پرهیز از بحث آزاد و منفی از ضروریات آداب معاشرت در عید نوروز
در ایام نوروز که خیلی از خانوادهها سالی یکبار آنهم بازید های نوروزی دورهم جمع میشوند که گل بگویند و گل بشنوند درست نیست که جو صمیمانه گفتگو را متشنج کنیم و بحثهای نامربوط و جنجالی به راهاندازیم و با دلخوری و ناراحتی مجلس را ترک کنیم.
اگر قادر به شنیدن بحثهای متفاوت و مخالف نیستید در گفتگوها شرکت نکنید و اجازه دهید شیرینی دیدوبازدیدهای نوروزی در کام میهمانان بماند و باروحیه خوب مجلس میهمانی را ترک کنند نه اینکه با رفتار نامناسب و بحثهای جنجالی آنها را توبهکار کنیم تا سال دیگر.
بهتر است بدانیم که ما برای دقایقی میهمان هستیم و این مجلس مهمانی جای بحثوجدل نیست. از دیدوبازدیدهای نوروزی برای تازه کردن دیدارها و لذت بردن از بحثها با یکدیگر نهایت استفاده را بکنیم.
۶.کولهبار غم و غصه را در خانه دلتان دفن کنید.
از آن دسته از آدمها نباشیم که تا بجایی میرود فوری کیسه دلش را باز، و غم و غصه و درد و کمبودهایش رابین اقوام پخش میکند زیرا همه ماها در زندگی مسائل و مشکلاتی داریم و ایام نوروز دیدوبازدید شادیها و شادمانیها است بنابراین باروحیه خانواده میزبان با گفتن غم و غصهها بازی نکنیم زیرا
آنها هم تا حتی تاب و تحمل دارند و ما نهتنها برای خودمان ارزش قائل باشیم بلکه باید به آنها هم احترام بگذاریم و روحیه شاد و بشاش آنها را با گفتن غم و غصه به هم نریزیم.
بیتردید نوروز وقت بزم و شادی است و دیدوبازدیدهای نوروزی هم قرار است با شادی و شعف و فراموش کردن گرفتاریها و مشکلات برگزار شود. پس به تبعیت از این رسم قشنگ غم و غصههایمان را در خانه جا بگذاریم.
۷.به معنای واقعی کلمه مهمان باشید.
در دیدوبازدید نوروزی درست است که زمان تعطیلات است ولی این به آن معنا نیست که زندگی، و خواب، و استراحت به هم بریزد و تا ساعتها مشغول پذیرایی از مهمانان باشم زیرابه آنها خوش گذشته است و میخواهند چندساعتی بیشتر بنشینند.
بنابراین سعی کنیم بهعنوان مهمان شرایط میزبان را درک کرده و زمان مناسب برای ترک میهمانی را در نظر بگیریم که این امر هم باعث مبادیآداب بودن خودمان میشود و هم میزبان را از معذب بودن نجات میدهد.
زیرا ایام نوروز زمانی برای دیدوبازدید است و میزبان ما فردا مهمان کسی است پس باید همانطور که برای وقت و زمان خودمان ارزش قائلیم برای دیگران هم همان ارزش را قائل باشیم.
۸.عیدی دادن وعیدی گرفتن در ایام نوروز
عیدی دادن یکی از رسوم قدیمی در فرهنگ ایرانیان است. بزرگترها به کوچکترها عیدی میدهند و کوچکترها هم برای دستبوسی نزد بزرگترها میروند.عیدی دادن یکی از رسمهایی است که میان بسیاری از مردم جهان رواج دارد. در میان ایرانیان عیدی دادن فقط به افراد خانواده و فامیل خلاصه نمیشود.
عیدی دادن به سرایدار، پستچی و رفتگر محل و بهطورکلی طبقه کمدرآمد و زحمتکش دارای تبریک و شگون است.
در نظر بعضی از افراد شگون عیدی و دشت کردن از دست فرد خوشدست که عیدی میدهد فوقالعاده اهمیت دارد نوروز بهعنوان یک پدیده فرهنگی در نظر کودکان و بچهها بهترین قسمتش همین آداب عیدی دادن وعیدی گرفتن است که ریشه در فرهنگ ما دارد.
در زمانهای قدیم مردم در بامداد عید نوروزبه نشانه بخشیدن روشنایی به زندگی یکدیگر برهم آب میپاشیدند و برای حفظ صلح و دوستی به یکدیگر عیدی میدادند.
به گفته ابوالفضل بیهقی در قسمتهای مختلف تاریخ خود اشاراتی به هدیه دادن در نوروز مهرگان دارد که نشانه تداوم روسومات نوروزی در دوره غزنویان است و باروی کار آمدن حکومت صفوی برخی از آداب اسلامی به آیینهای نوروزی درآمیخت و روایات معصومین در رابطه با نوروز بر رونق بیشتر این جشن افزود.
نکته مهم و قابلتأمل این است که هماکنون بیش از 5 دهه است که پول و وجوه نقدی جایگزین عیدیهای شب عید شده است که به گفته کارشناسان هم خوب است هم بد و بهنوعی به اقتصادی برای خانوادهها تبدیلشده است.
حتما بخوانید: الگوی رعایت ادب، آداب تماس نلفنی، رهنمودهای برای زندگی ایده آل، چگونه سخنگوی خوبی باشیم،
نتیجه گیری:
نتیجه می گیریم که با رعایت آداب معاشرت درعیدنوروز می توان لحظات خوشی را برای خودمان و دیگران که می تواند بسیار به یاد ماندنی باشد که حتی سالها آن را برای دیگران بازگو کنیم و لبخند بزنیم رقم بزنیم که می تواند بسیار خوشحال کننده باشد.