۱.اهمیت زبان بدن در آداب معاشرت
زبان بدن یک ارتباط غیرکلامی است؛ که از شمابهصورت ناخودآگاه یا خودآگاه سر میزند. این ارتباط غیرکلامی تشکیلشده است از ارسال و دریافت سیگنالهایی که بدون استفاده از کلام میباشد.
در حقیقت برای ارتباطات سازنده با دیگران که منجر به به وجود آوردن رابطههای موفقیتآمیز میشود. لذا درک صحیح و استفاده درست از ارتباطات غیرکلامی یا به زبان دیگر، زبان بدن ابزاربسیار شگفت انگیزی که به شما این توانایی را میبخشد که زمینه درک مناسب را در فرد به وجود آورید؛ و تعامل با دیگران را به یک تجربه خوشایند و دوستداشتنی مبدل نماید.
هرکسی ازجمله شما در هنگام ارتباط با دیگران در حال ارسال سیگنالهایی هستید. بدون اینکه واقعاً متوجه باشیم. حالتی که دستتان را حرکت میدهید و یا حالتی که سرتان را حرکت میدهید. نمونههایی از ارسال این سیگنال هستند.شاید از طریق زبان بدن سیگنالهای ناخودآگاهی را میفرستید که موجب شود دیگران شمارا فردی مهربان بدانند یا احتمالاً حرف شمارا بهواسطه دریافت آن سیگنالها صحیح قلمداد کنند.
و امکان دارد که در هنگام ارتباط با دیگران با حرکات بدنی از خودتان سیگنال ارسال کنید که دیگران از دریافت آن احساس رضایت نمیکنند در این صورت شاید روی خوش به شما نشان ندهند چراکه شمارا فردی دوستداشتنی نمیدانند و احساس خوبی از حضور شما ندارند.
همهچیز به نیت افراد برمیگردد.
فردی که شخصیت بدجنسی دارد سعی میکند که دوست همکلاسش را که همگان در کلاس او را دوست دارند ازنظر شخصیتی با پخش یک خبر بد جایگاه رفیعش را تنزل دهد و در نظر دیگران افت کند، بنابراین کل کلاس او را کمتر دوست بدارند.و این دختر مهربان بسیار ناراحت است که چرا دوستانش حرف دروغ را در مورد او قبول کردهاند.این موضوع نهتنها برای او مشغله ذهنی درست کرده بلکه موجب سلب اعتماد از دوستان واقعیاش گردیده است.
۲.نیت خوب و پیامدهای آن
آدمی که باتجربه و البته خوشگذران وقتی وارد هتل میشود ناخواسته به کسی تنه میزند، درآنواحد به خاطر اینکه برخوردی پیش نیاید عذرخواهی میکند حتی اگر مقصر نباشد و این میتواند داشتن نیت خوب در افراد را به اثبات برساند.
نیتهای خداپسندانه داشته باشید
همیشه خوب است که فرض کنیم که افراد از این نکات برای نیتهای متعالی استفاده میکنند. نیت خداپسندانه نهتنها باعث رشد شخصیت و مثبت اندیشی میشود بلکه این حرکت متعالی ما را به طرفی سوق میدهد که حس خیرخواهی و نیکاندیشی را در انسانها پرورش میدهد.
۳.تفکر و زبان بدن
ذهن انسان متأسفانه و یا خوشبختانه همیشه در فکر قضاوت کردن و سنجیدن اینوآن است این خصوصیت در پروسه تکامل موجب بقای انسان شده، ما در یک آن شروع به قضاوت کردن میکنیم.
آیا این کاریا این خرید یا فروش به نفع من تمام میشود؟
آیا این فرد دروغ نمیگوید؟
آیا این شخص به زندگی من آسیب وارد نمیکند؟
به این حس توجه کنید هرگز بدون شناخت کامل افراد بههیچوجه تحت تأثیر آنها قرار نگیرید
فنهای پیش رو به شما این توانایی را میبخشد که به چه روشی برخورد کنید که افراد برداشت مثبتی از رفتار شما داشته باشند
حس امنیت را در خود تقویت نمایید و ثابتقدم بمانید
این طرز تفکر بسیار مهم است نمیتوان در همه زمانها از حس امنیت کامل برخوردار بود و قطعاً مواقعی پیش می آید که مطمئن به نظر نرسیدن به شما مزیت جذاب بودن را میافزاید
نکات زیر را در خصوص حس امنیت مدنظر قرار دهید
۴.سعی کنید برای همیشه موارد اذیت کننده را حل کرده و فراموش کنید.
من برای کمخوابیم یکراه حل عالی پیداکردهام و مشکل را برطرف نمودم.
مسئله دیگر مرخصی گرفتن بود که آن را هم با هماهنگی رئیسم مشکل را برطرف نمودم
همیشه و در همه حال حس امنیت را به خودتان خاطرنشان کنید
من با خواندنِ نتایج جستجوهایم در گوگل همیشه میتوانم مشکلاتم را برطرف کنم.
اخلاق نیکو به من در پیشبرد اهدافم کمک قابلتوجهی میکند.
نگرش من این است که همه دوست من میتوانند باشند مگر اینکه خلافش ثابت شود.
به نظر من با هر مسئلهای باید منطق برخورد کنیم تا بتوانیم بهترین نتیجه را بگیریم با این نگرش بهطورقطع متوجه میشویم که هر فردی وارد زندگیمان میشود میخواهد دوست و رفیق من باشد یا نه.
در ضمن با نگرش مثبت شما در حال به دست آوردن هستید و یا شاید چیزی را هم از دست ندهید.
۵.اکثر افراد لیاقت احترام گذاشتن رادارند مگر اینکه خلافش ثابت شود.
با احترام گذاشتن به دیگران امکان دارد که چیزهای زیادی به دست آورید و یا چیزی را از دست نمیدهید این موضوع به این مفهوم نیست که شما مجبور به چاپلوسی دیگران باشید بلکه به این معنا است که نباید چیزی بگویید یا اعمالی را مرتکب شوید که شخص مقابل احساس کند شما برای او ارزش قلیل نیستید و احساس کماهمیت بودن بنماید.
۶.به همه عشق بورزید مگر اینکه به شما ثابت شود که لایق عشق ورزیدن نیستند.
به همه حتی شده برای یکبار این فرصت را بدهیم که ثابت کنند که لایق دوست داشته شدن هستند.امروزه هر فردی ممکن است در ظاهر چیزی را نشان دهد که در باطنش نیست. هرکسی با هر خصوصیت اخلاقی میتواند با ظاهرسازی آنچه را که فکر میکند ندارد را به نمایش بگذارد.
خیلی خوب و عاقلانه است که قبل از اعتماد پیدا کردن به هرکسی ابتدا سعی کنیم شناخت کاملی از فرد به دست آوریم تا بعداً دچار مشکلات کمتری شویم. به قول یک اندیشمند فقط از روی جلد کتاب در مورد محتوای کتاب قضاوت نکنیم حداقل چند صفحه از کتاب را ورق بزنیم و بخوانید.
۷.اغلب اوقات به این موضوع فکر کنید که چگونه میتوانید برای دیگران کاری انجام دهید.
وقتی با شخصی ارتباط برقرار میکنیم همیشه به فکر خودمان نباشیم که «این شخص چکاری میتواند برای من انجام دهد»، بلکه به این موضوع بیندیشید که «من چه کمکی میتوانم برای دیگران انجام دهم»؟
چراکه در صورت کمک به دیگران قطعاً همان کمکها توسط همان افراد به شما بازخواهد گشت؛ و شک نکنید در این صورت است که همگان خوشحال میشوند.
شاید افراد از پند و نصیحت زیاد خوششان نیاید تا خودتان را فرهیخته جلوه دهید بلکه فقط زمانی به دیگران کمک کنید که حتماً به این نتیجه برسید که زندگی آنها با دانستن موضوعی یا کمکی یا حتی تماسی که شما با آنها میگیرید بهتر میشود.
۸.برنامهای برای کمک به آنها ارائه دهید.
در کمک خود پافشاری نکنید باید به دیگران اجازه بدهید که سخن آخر را خودشان بزنند و تصمیم آخر را بگیرند که کمک شمارا بپذیرند یا خیر.
۹.حالت بدن
تن ما را همیشه در حال ارسال سیگنال با افرادی است که با آنها تعامل میکنید. حالت بدن قضاوتهای سریع افراد درباره شما و همچنین بر تفکر شما از خودتان تأثیر میگذارد.
بعلاوه حالت بدن صحیح برای سایر اندامهای حیاتیتان مانند کمر تأثیر مثبت دارد و چه چیزی بهتر از این
۱. صاف و با آرامش بایستید.
برای به دست آوردن حالت بدنی خوشایند موارد زیر را مدنظر قرار دهید.
۱. پاهایتان را موقع ایستادن متناسب با هیکلتان بازکنید.
۲. مستقیم بیاستید و سعی کنید سرتان در حال ایستادن رو با بالا باشد.
۳. حالت بالا بودن سر را حفظ کنید اما شانهایتان شل کنید.
۴. گردنتان را بیشازحد راست نگه ندارید.(استخوان قورت داده) تا بتوانید با هرکسی با قد متوسط بهراحتی برای ارتباط چشمی موفق باشید.
۱. در زمان ایجاد حالت بدن سعی کنید راحتترین موضع را انتخاب کنید.
۲. قفسه سینه باید کاملاً صاف باشد؛ مانند زمانی که روی زمین دراز کشیدهاید.
۳. شانهایتان راکمی عقب نگهدارید.
۱۰.صاف بنشینید اما منعطف باشید.
هنگام نشستن قوز نزنید صاف بنشینید و متوجه خواهید شد که احساس بلندتر بودن خواهید داشت. زمانی که قوز نمیزنید تا حد امکان احساس راحتی میکنید.
۱۱.همواره ورزش کنید.
ورزش کردن باعث میشود که بتوانید عضلات شکمی منسجمی داشته باشید که در هنگان نشستن مستحکم باشند درنتیجه میتوانید هنگام نشستن قسمت میانی بدنتان را تا تحتفشار قرار دهید که این مورد میتواند بر زبان بدن شما تأثیر مثبت بگذارد و همچنین در هنگام راه رفتن شمار را فردی قدرتمند نشان دهد.
۱۲.پاهایتان را متناسب با هیکلتان از هم بازکنید.
نحوه قرار دادن پاهایتان موارد زیادی درباره شما آشکار میکند. پس سعی کنید در اکثر مواقع اگر مثل یک شاگرد مؤدب ایستادید، حاکی از ناامنی است که در درون شما حاکم است ولی درزمانی که فاصله داشتن پاهایتان از هم نشاندهنده اعتمادبهنفس و داشتن احساس قدرتمند بودن است که بازهم از درون نشات میگیرد.
۱۳.نحوه ورود به اتاق
هنگام ورود به اتاق سعی کنید درست رفتار کنید چون درست، همان زمان است که مورد قضاوت افراد حاضر در اتاق قرار میگیرید. قطعاً از این امتحان موفق بیرون میآیید.
۱۴.تبسم کنید. بهنحویکه از بودن در جمع خوشحالید.
در زمان ورود به یک اتاق متبسم باشید طوری تبسم کنید که انگار ازآنچه میبینید خرسندید. در تبسم افراطوتفریط نکنید. با صدای بلند قهقهه نزنید.
با حاضر شدن در اتاق سلام و احوالپرسی کنید.
فقط باید فرد شاخص سلام و احوالپرسی نکنید. با صدای آرام و لحنی مهربان و تبسمی ملایم تماس چشمی مناسب را با همه برقرار و سلام و احوالپرسی کنید. طوری رفتار کنید که همه افراد حاضر در اتاق احساس کنند فردی وارد اتاق شده است که بسیار مثبت و تأثیرگذار است.
صبر و تحمل داشته باشید.
در کل زندگی، در تعامل با دیگران، در هنگام احوالپرسی و بقیه موقعیتهای زندگی سعی کنید با صبر و حوصله به موضوع بنگرید، چراکه نشاندهنده این موضوع است که شما برای این چالش راهحلی در آستیندارید و این موقعیت نشاندهنده داشتن اعتمادبهنفس قوی است که اعتمادبهنفس قوی نمایانگر نگرش باز و منطقی و پذیرش مسئولیت نیز هست.
برای آشنایان (فرضی) دست تکان دهید.
۱۵.رعایت آداب زبان بدن
آدمها فطرتاً افرادی را که دوست و رفیق زیاد دارند با تمام وجود میپذیرند و مورداحترامشان قرار میدهند. هنگامیکه با اتاقی وارد میشوید روال سلام و احوالپرسی را انجام میدهید. بعدش سعی کنید که برای دوستانتان دست تکان دهید و فرضاً بگویید «چه خبر»
موضوع مهم این است که هنگام دست تکان دادن برای دیگران سعی کنید که اصلاً استرس به خود راه ندهید. این کار نتایج تعجببرانگیزی دارد؛ و توانایی کنترلش را داشته باشید
سخنرانان حرفهای در سخنرانیهایشان از این روش استفاده میکنند.
نتایج دست تکان دادن در سخنرانیها
۱. افراد حاضر در سخنرانی تصور میکنند که سخنران افراد حاضر را میشناسد.
۲. وقتی حتی فرضی باکسی ارتباط برقرار میکنید موجبات کسب آرامش بیشتری را فراهم میکنید و به طبع اعتمادبهنفس خود را افزایش میدهید.
این کار را (دست تکان دادن) با شعف و خوشحالی زیادی انجام دهید بهنحویکه واقعاً صمیمیترین همکار یا رفیقتان آنطرف اتاق ایستاده یا در سخنرانی شما حضور دارد و شما میخواهید به او بفهمانید که تمایل به حال و احوالپرسی با او رادارید.
۱۶.آداب دست دادن
آقایان خصوصاً در مورد دست دادن خیلی حساس هستند. دست دادن ضعیف یا دست دادن شلوول قطعاً میزانگرمی رفتار شمارا بشدت کاهش میدهد.
۱. در هنگام دست دادن هر دو طرف باید برای دست دادن، دست خود را جلو بیاورند.
۲. دست فرد مقابل را نه خیلی شل و نه خیلی سفت بگیرید. باید اعتدال را در میزان فشار دادن دست در نظر بگیرید.
۳. اتفاقاً اگر شخص مقابل شما شلوول دستش را برای دست دادن دراز کرد دستش را خیلی فشار ندهید.
وقتی دست میدهید برقرار کردن ارتباط چشمی الزامی است.
به چشمان شخص مقابل نگاهی هرچند کوتاه داشته باشید. چراکه نشان از اعتماد و ارزشی است که برای شخص مقابل قائل هستید. اگر به اطراف نگاه کنید نشان از باز منفی و بیاعتمادی است که در بینتان وجود دارد.
۱۷.لبخندی بزنید،
انگار که با دیدن افراد موردعلاقهتان خیلی خوشحال میشوید بهقدری که لبخند را بر روی شخص مقابلتان ببینید.سعی کنید در هنگام مکالمه کاملاً روبهروی فرد مقابل قرار بگیرید (زاویه بدن)
این تغییری است که خیلی به چشم نمیآید، ولی تأثیر خیلی مهمی در تعاملات اجتماعی دارد که مطمئن باشید که بدنتان به همصحبت شما اشاره میکند و حائز اهمیت است اگر زاویه قرار گرفتن بدنتان در مقابل دیگران دور باشد نشاندهنده ترس، عدم امنیت و سوظن میباشد.
۱۸.به درودیوار تکیه ندهید.
تکیه دادن به جسمی مانند درودیوار یا حتی میز نشاندهنده بیاعتمادی و عدم امنیت است در صورت امکان در هنگام مکالمه با دیگران سعی کنید خوب بایستید؛ که رفتار خوب شما حاکی از اعتمادبهنفس و امنیت شماست.
۱۹.در صورت تکیه دادن حالت بدن را از یاد نبرید.
درصورتیکه مجبور به تکیه دادن به چیزی شدید. وضعیت قرارگیری بدنتان را تا حد امکان حفظ کنید و سینه را صاف نگهدارید.
۲۰.صورت
اتفاقاً صورت افراد قسمت مهمی است با سیگنالهای بسیار زیاد. درواقع شخص مقابل در هنگام مکالمه با شما بهصورت ناخودآگاه از حرکات صورت شما اطلاعات ریز اما خیلی مهمی را کسب میکند.
افراد حتی بدون اینکه متوجه شوند هنگام مکالمه با دیگران اطلاعات زیادی را از طریق صورت ارسال میکنند که نشان از اعتماد داشتن یا غیرقابلاعتماد بودن است.
۲۱.سعی کنید همیشه متبسم باشید.
سعی کنید جلو آینه کمی به انجام تمرینات لبخند زدن ملایم (تبسم) بپردازید. چراکه میتوانید با انجام این تمرینات در هنگام گفتگو با دیگران کمی متبسم باشید که این خود در ارائه زبان بدن مثبت و تأثیرگذار است.و همگان از ارتباط گرفتن با شما ناخودآگاه احساس لذت میکنند. در ضمن میزان امنیت و اعتمادبهنفس شمارا بالا نشان میدهد. مثلاً داشتن صورتهای عبوس و یخزده بسیار نامناسب خواهد بود.
۲۲.تماس چشمی را زود قطع نکنید.
سعی کنید در هنگام تعامل با دیگران تماس چشمی را حفظ کنید و تبسم را از یاد نبرید. تماس چشمی یکی از قدرتمندترین قسمتهایی است که مهمترین سیگنالها را برای شخص مقابل ارسال میکند که یا شما در تعامل با ایشان احساس امنیت میکنید یا نه.
۲۳.ترفندی برای ایجاد تبسم.
این ترفند ازاینقرار است که در هنگام ایجاد تبسم سعی کنید که تصور نمایید که در حال دیدن یکچیزی هستید که واقعاً برای شما دوستداشتنی است که حس شادی و سرزندگی را در شما برانگیزد.
مثلاینکه به آینه نگاه میکنید.
یکی از اصول بسیار مهم، در آینه نگاه کردن است.
مانند اینکه شما در هنگام تعامل با دیگران در آینه نگاه میکنید و تمام اعمال زبان بدن شخص مقابل را تقلید میکنید. افراد وقتی در کنار سعی احساس دوست داشته شدن نمایند شخص مقابل را دوست خواهند داشت. پس شبیه آنها رفتار کنید.
اگر شخص مقابل دستهایش را به سینه گرهزده، شما هم دستهایتان را به سینه گره بزنید.
اگر شخص مقابل بهپای چپش تکیه کرده است، شما هم بهپای چپتان تکیه بزنید.
اگر شخص مقابل متبسم است، شما هم متبسم باشید.
قابل تذکر است که این ترفند را نباید شخص مقابل بفهمد که شما مثل آینه برخورد میکنید. در غیراین صورت این ترفند دیگر ارزش انجام دادن ندارد. چراکه قدرت خود را ازدستداده است و اگر شخص مقابل یکقدم به سمت شما برمیدارد شما هم همین کار را بکنید.
نتیجه گیری:
با رعایت تمام مواردی که در این مقاله اشاره شد می توان هر روز بر دوستان، همکاران و آشنایان خود افزود. شاید بتوانیم با کمکی هرچند کوچک تاثیری مثبت بر زندگی دیگران بگذاریم.
حتمابخوانید: