اکثر افراد دوست دارند صحبتهایشان شنیده شود. دیده و مورد جلبتوجه دیگر افراد قرار گیرند. بعضی وقتها در محل کار، خانه یا شرایط دیگر ممکن است این اتفاق نیافتد. شاید دیگر افراد به جد کافی و لازم صحبتهایمان را گوش نمیدهند؛ و به ما بیاعتنایی میکنند، بسیار احساس ناخوشایندی است. البته این ارتباط غالباً دوطرفه میباشد. به سخن دیگر یعنی شما هم الزاماً بهگونهای رفتار کنید که مخاطبانتان به صحبتهایتان گوش کنند؛ و با مشاهده علاقهمندی آنها به شنیدن، با اشتیاق بیشتر به صحبت کردن ادامه بدهید.
مسئله مهم این میتواند باشد که چگونه میتوان شنوندگان را به توجه کردن و گوش دادن راغب نمود؟ در این مقاله برایتان پیشنهاد داریم.
۱. سعی کنید شنونده کاملی باشید
اکثر افراد هدفشان اصلاً گوش دادن به صحبتهای دیگر افراد نیست بلکه فقط به دنبال این هستند که هرچه سریعتر پاسخ صحبت طرف مقابل را بدهند. سعی کنید که اینطور نباشید و با دقت به صحبتهای طرف مقابل گوش بسپارید. فردی که شنونده خوبی است. علاقهمندی دیگر افراد را به شنیدن صحبتهای خود را هم جلب میکند. برای اینکه به شنوندهای عالی تبدیل شوید به پیشنهادهای زیر بهدقت توجه نمایید.
۱. از قضاوت دیگران خودداری کنید.
۲. در تلاش باشید دیگر افراد را درک کنید تا آنها هم شمارا درک کنند.
۳. با حواسجمع و توجه کامل به صحبتهای شخص مقابل گوش فرا دهید.
۴. وسط صحبت دیگران نپرید و تنها در صورت ضرورت این کار را انجام دهید.
۲. از زبان بدن بهره ببرید
برقراری تعامل با دیگران خیلی فراتر از کلماتی است که بر زبان میرانید. برای تعامل سازنده با دیگران باید از زبان بدن هم استفاده کنید. حالت چهره و بدنتان پیامهایی دارند که تکمیلکننده کلماتتان هستند. اگر علاقهمند هستید که دیگر افراد را به شنیدن صحبتهایتان راغب کنید. باید به زبان بدنتان هم توجه کنید؛ مانند:
۱. آهنگ صدایی استوار و محکم داشته باشید.
۲. از تکرار صحبتهایتان خودداری کنید.
۳. ارتباط چشمی با دیگران را از یاد نبرید.
۴. صاف و با اعتمادبهنفس بایستید.
۵. سرتان را بالا بگیرید و حالت خمیده و خجالتزده نداشته باشید.
۳. زبان بدن مخاطب را هم موردبررسی قرار دهید.
۱. مخاطبی که دستبهسینه مینشیند، بهاحتمالقوی حالت تدافعی به خود میگیرد یا با شما همدل و همراه نشده است.
۲. اگر مخاطب بهغیراز شما بهجایی دیگر نگاه میکند نشاندهنده این است که یا صحبتهایتان برایش جالب نیست یا به شما گوش نمیکند.
۳. چرخاندن سر و سهلانگاری در تمام طول مدت صحبتهایتان هم چندان نشانه خوبی نیست و از علاقه نداشتن مخاطب به شما حکایت دارد.
۴. سعی کنید درزمینهٔ برقراری ارتباطات و دوستی، افراد بیشتری را به خود جذب کنید.
اکثر افراد به صحبت کسانی گوش فرا میدهند که اعتماد و احترامشان را جلب کرده باشند. در تلاش باشید با افرادی خیلی بیشتری در تعامل باشید و تعامل دوستانه بیشتری برقرار کنید.
گسترده بودن دایر تعامل با دیگران سبب میشود افرادی را در زندگی داشته باشید که به دلیل احساس آشنایی و دوستی خیلی بیشتر به صحبتهایتان گوش میدهند. وقتی مخاطب شناخت بهتری داشته باشید و از وجوه اشتراکتان باخبر باشید، راغب کردن او به گوش دادن به صحبتهایتان هم سادهتر میشود.
۵. مخاطبان خود را بهطور کامل شناسایی کنید
در قسمت قبلی گفتیم که خیلی بهتر است که دوستان و آشنایان بیشتری داشته باشید. در این صورت دایر ارتباطیتان از افرادی به وجود میآید که شمارا میشناسند و بهتر و بیشتر به شما توجه میکنند. باید اعتراف کرد که در بسیاری از شرایط هم ممکن است با افراد جدیدی دیدار داشته باشیم و باید آنها را هم راغب به شنیدن کنیم بهعنوانمثال:
۱. اگر درباره مشکلات یا مسئلهای صحبت میکنید قابلتشخیص است که آیا مخاطبانتان قبلاً همچنین تجربهای داشته است یا نه و به دنبال اشتراکاتتان باشید.
۲. در موقعیتهایتان حتماً شرایط روحی و شخصیت شخص مقابل را حتماً در نظر بگیرید. تا آنها درک بهتری از شما پیدا کنند و با شما تعامل برقرار کنند.
۶. تنفس را از یاد نبرید
دقت کردهاید که در صورت وجود اضطراب، نفس کشیدنتان تندتر میشود؟ درنتیجه برای اینکه بااقتدار بیشتری صحبت کنید؛ و دیگر افراد را با خود همراه سازید. تمام تمرکزتان را روی نفس کشیدن بگذارید. در تلاش باشید نفسهایتان آهسته و عمیق باشد. ادامه این روند سبب میشود که ازنظر روحی هم آرام تر باشید. حفظ آرامش به شما کمک میکند تا خوشایندتر صحبت کنید و بتوانید دیگر افراد را با خود همراهتر نمایید.
۷. سعی کنید تعامل با مخاطب برقرار کنید
برای هیچکسی خوشایند نیست که ساکت بنشیند و دیگری برایش صحبت کند. پس حواستان به برقراری ارتباط با مخاطب باشد. او را در موقع حرف زدن با خود همراه کنید. از دیدگاههای مخاطبان مطلع باشید و ببینید که نگاهش به ایده و نظرتان چیست؟ با تعامل میتوانید ازنظر مخاطبانِ خود مطلع شوید. تعامل، راهی برای جلبتوجه نظر مخاطبهایتان است و هرگز به اهمیت آن بیتوجه نباشید.
۸. منفیبافی و منفی گرا نباشید
این توصیهمان به توضیحات بیشتری احتیاج دارد. مقصود از منفی گرایی چیست؟ یعنی حرف زدن در مورد موارد ناخوشایند. نمونهای عینی از منفی گرایی، غیبت کردن است. هنگامیکه پشت سر دیگر حرف میزنید، ارزش و احترامتان مستقیم در نظر دیگران خیلی کم میشود و دیگران با شما اعتماد نمیکنند.
هنگامیکه غیرقابلاعتماد جلوه میکنید، قطعاً دیگر افراد هم کمتر به صحبتهایتان توجهشان جلب میشود. حکایت منفیبافی هم به این صورت است که شما دائماً شرایط بد را تصور میکنید و از همهچیز گلایهمند هستید. خاطرنشان میکنم که افراد از معاشرت با چنین اشخاصی را خوشایند نمیدانند و لذت نمیبرند.
در عوض نق زدن دائمی، در تلاش باشید در تلاش باشید که همیشه با امید و مثبتگرا صحبت کنید. برای حل مشکلات استراتژی داشته باشید؛ و از گله کردن در مورد مسائل مختلف خودداری کنید. یکی دیگر از جنبههای منفی گرایی در کلام، متعصب بودن است. افرادی که روی صحبتهایشان متعصبانه برخورد میکنند. هم دیگران را به شنیدن صحبتهایشان جلب نمیکنند.
البته اکثر اوقات حرف زدن در مورد برخی موضوعات که ذاتاً منفی هستند (مانند فقر، مشکلات اجتماعی و سیاسی) هم الزامی است. این قبیل موضوعات در دسته منفی گرایی قرار نمیگیرند، ولی شایسته است در زمان و مکان مناسب به صحبت در مورد این موضوعات بپردازید.
۹. مراقب آهنگ صدای خود باشید
برای راغب کردن دیگر افراد به شنیدن صحبتهایتان هم باید از کلمات مناسب استفاده کنید؛ و هم باید آهنگ صدایتان توجه داشته باشید. نه خیلی حرف را نکشید و نه خیلی آهسته. آهنگ صدایتان باید ضمن داشتن اقتدار از حالت تدافعی هم به دور باشد. با در نظر گرفتن این موارد بهقولمعروف اعتمادبهنفس در کلامتان وجود دارد. پس تمرکزتان را روی این موارد نگهدارید.
۱. آهسته و شمرده صحبت کنید. باید کلمات واضح و درست ادا شوند و از زمزمه صحبت کردن و با سرعت گفتن جملات خودداری کنید.
۲. اگر در حال تدریس و سخنرانی هستید هم که دیگر رعایت آهنگ صدایی بااقتدار و صدایی واضح بسیار بااهمیت است.
۱۰. غلو نکنید
اگر غلو کنید، دیگر افراد خیلی راغب به شنیدن صحبتهایتان نخواهند بود. غلو نوعی ابزار تعصب در صحبت کردن است و افراد با تعصب خیلی جذاب نیستند و صحبتهایشان هم شنیده نمیشود. از کلماتی مانند «هرگز» و «همیشه» استفاده نکنید.
در موقع تعریف کردن اتفاقات وهم موقع اظهارنظر مراقب باشید که از غلو بپرهیزید. مثلاً اینکه به دوستانتان بیان نکنید که همیشه دیر به قرارم میرسم. چنین جملاتی باعث عصبانیت و ناراحتی در دیگران میشود؛ و معتبر بودن کلامتان را نابود میکند. غلو نکنید تا بتوانید اعتبار بیشتری کسب کنید و دیگر افراد متوجه شوند که بیفایده و متعصبانه حرف نمیزنید.
۱۱. با تنوع و مهیج حرف بزنید
یکی دیگر از اقدامهایی که دیگر افراد را به شنیدن صحبتهایتان راغب میکند، بهره گرفتن از شیوههایی مختلف حرف زدن است. سعی کنید آهنگ صدایتان را یکنواخت نکنید یا شاید دارید در مورد موضوعی جدی صحبت میکنید. میتوانید کمی هم طنز بکار بگیرید تا فضای صحبت، خشک و خشن نباشد.
بهکارگیری طنز و مزاح بسیار عالی میباشد. البته اگر توانایی بهکارگیری آن را داشته باشید. البته خاطرنشان میکنم که اگر چندان در بهکارگیری طنز مهارت ندارید که حتی نتیجه کارتان قابل پسند نمیشود. تنها در صورتی از شوخی استفاده کنید که ذوق، اشتیاق و خلاقیت را در بهکارگیری آن داشته باشید.
نتیجه گیری:
توانایی جذب دیگران به هنگام صحبت کردن میتواند برای هرکسی جذاب باشد. همه خواستار این هستند که شیرینسخن بگویند و جلبتوجه بقیه افراد را نمایند نه؟ شیوههای که گفتیم را امتحان نمایید. خاطرنشان میکنم که ما همه انسان هستیم و با مقدار اندکی تلاش و کوشش قادریم به نحوه احسنت با یکدیگر تعامل را برقرار کنیم و صحبت داشته باشیم.
اگر هم توصیه ایی در این زمینهدارید حتماً خوشحال میشویم آن را با ما درمیان بگذارید. مشتاقیم که بدانیم که ترفندتان برای راغب کردن دیگر افراد برای گوش سپردن به صحبتهایتان چیست؟
حتمابخوانید: آداب معاشرت در مهمانی؛ چگونه در مهمانی ها باکلاس رفتار کنیم؟